Parijs in het groen: milieuvriendelijke vakanties met het hele gezin

Temple de la Sibylle, Parc des Butes Chaumont, Parijs

Midden in de stad genieten van de rust en de pracht van de natuur, dat kan! Het is tijd voor een gezinsuitstapje. Trek er samen op uit en ontdek de groene plekjes van Parijs, weg van de drukte van de Lichtstad.

Onbekend maakt onbemind

Parc des Buttes Chaumont - Dit stadspark ligt in het noordoosten van Parijs en is een van de grootste groenzones van Parijs (bijna 25 hectare). Het werd in 1867 aangelegd en is tevens het park met de grootste niveauverschillen (meer dan 30 meter). Dat komt doordat het park is gebouwd op een voormalige steengroeve. Midden in het parkmeer schittert het Île du Belvédère en daarop pronkt een kiosk genaamd 'de Tempel van de Sibylle'. Een grot en een waterval maken dit oord van rust compleet. Wat verderop brengt het marionettentheater 'Le guignol de Paris' de allerkleinsten in vervoering.

>> Het park is bereikbaar via de de metrostations Botzaris en Buttes Chaumont.

Wandelen over een verlaten spoorlijn

La Petite Ceinture – Zin in een excentrieke wandeling? La Petite Ceinture, de voormalige spoorweglijn met twee sporen, reed vroeger rond de hoofdstad, maar nu zal ze je op een andere manier in vervoering weten te brengen. Omdat ze sinds 1934 niet meer in gebruik is, heeft de natuur het gebied heroverd. Op het 32 km lange traject vind je wilde flora met een zeldzame biodiversiteit. De meest uiteenlopende planten en dieren kom je hier tegen. Tijdens deze wandeling in het groen kom je terecht in een bevreemdende en tegelijkertijd verbazingwekkende omgeving, ver weg van de stadsdrukte.

>> Momenteel zijn er slechts twee toegangswegen open voor wandelaars: tussen de Porte d'Auteuil en het Gare de la Muette (16e arrondissement) en tussen Balard en het park Georges Brassens (15e arrondissement)

Wandelen in alle rust

De Coulée verte René-Dumont – Over een afstand van 4,7 kilometer wandel je door de Coulée verte René-Dumont, vroeger ook de Promenade Plantée genoemd, en doorkruis je het 12e arrondissement, van de Bastille tot het bos van Vincennes. Tijdens het hele parcours kom je geen enkele wagen tegen! Een verrassend en niet te evenaren traject, dat omzoomd is met de meest uiteenlopende planten en bomen, zoals lindebomen, notelaars, rozenstruiken en klimplanten. Dit wandelpad is aangelegd op een voormalige spoorweglijn en is ideaal voor een uitstapje met het gezin.

Muzikaal en betoverend decor

Het Festival Classique au vert – Zeven weekends lang kunnen gezinnen en toeristen in een aangenaam decor kennismaken met klassieke muziek: in het bloemenpark van Parijs, dat zich midden in het Bois de Vincennes bevindt. Het park staat bekend om zijn unieke collecties bonsaibomen, irissen en dahlia's, die de beeldhouwwerken van de Italiaan Volti of de pottenbakkers van het Tamil opvrolijken. Hier vinden een aantal openluchtconcerten plaats waar liefhebbers van klassieke muziek nog lang over zullen napraten. Wie nog niet vertrouwd is met klassieke muziek kan hier kennismaken met de subtiele klanken, zangworkshops bijwonen of de artiesten ontmoeten.

>> Alle weekends open vanaf 6 augustus tot 18 september

Hier kan je niet omheen

De Jardin d’Acclimatation – Eind 19e eeuw werd dit vrijetijdspark, gelegen in het Bois de Boulogne, ingehuldigd. Het onderscheidt zich door zijn prachtige groenvoorzieningen, culturele animaties en een pretpark. Je vindt hier ook maneges, speelterreinen, een miniboerderij, een volière, een speelbadje en zelfs een groentetuin. Het valt bijgevolg erg in de smaak bij de allerkleinsten. Naast dit idyllische kader kunnen ouders en kinderen hier ook samen deelnemen aan leuke themaworkshops.

Meer informatie

Links