Specialiteiten en streekgerechten uit de Elzas

Elzas

Eten & Drinken

In de specialiteiten en streekgerechten van de Elzas is de Duitse invloed is onmiskenbaar, misschien wel het meest in de overvloed aan charcuterie. De Elzassers spreken met liefde over hun varkens als ‘seigneur cochon’ (mijnheer Varken) en in ieder dorp is me trots op de eigen hammen, worstsoorten en terrines. De beroemste regionale specialiteit is ongetwijfeld choucroute, de Franse variant van zuurkool. In bijna elke brasserie serveert men er lokaal bier bij. In de Elzas wordt meer dan de helft van al het Franse bier gebrouwen! Behalve bier is er ook wijn, de beroemde Elzaswijnen. Deze Elzasser wijnen hebben een unieke, geurige uitstraling. Door de regio loopt een bekende wijnroute, de Route des Vins d'Alsace, die langs allemaal mooie wijndorpen voert. Andere kenmerkende streekproducten zijn de brandewijnen (eau-de-vie of schnaps), likeuren en kazen, waarvan de bekendste de Munster is.

Delen: