Lavendel uit de Provence

Provence Alpes Côte d'Azur

Eten & Drinken

Als je van lekker eten houdt of op een terrasje graag een wijntje drinkt, dan zit je in Provence-Alpes-Côte-D'azur in zuid Frankrijk helemaal goed. Hier is men dol op lekker eten en ontbreekt het niet aan smakelijke streekgerechten en regionale specialiteiten. In deze streek worden ook veel wijnen geproduceerd en er groeien volop olijfbomen waarvan de olijfolie in de gerechten is terug te vinden. De Provence staat bekend om haar geurige lavendel en natuurlijk de Provençaalse kruiden. Op de vele lokale markten koop je zongerijpte groenten en fruit, dagverse vis, schaal -en schelpdieren en lokale honing. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Laat je in de watten leggen in één van de vele restaurants.

De Provence is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. De hellingen, grondsoorten en overvloedige zon zijn ideaal voor de wijnbouw. Wanneer je de wijnroute 'Route des Vins de Provence' volgt, maakt je een reis door de streek met proeverijen bij de wijnbouwers van de Côtes de Provence, de Coteaux Varois-en-Provence, de Coteaux d’Aix-en-Provence, Bandol, Cassis, Palette, Baux de Provence en Bellet. Uit de omgeving van Cassis komt ook nog een andere drank dan wijn: Crême de Cassis. Een typisch Frans beeld zijn de uitgestalde kazen op de markt. Per stad is een enorme verscheidenheid aan kazen te vinden. Beroemde kazen zijn: Tomme van schaap, de Brousse (verse geitenkaas met wei), Banon van geitenmelk (ingepakt in bladeren van de kastanjeboom) en niet te vergeten de geitenkazen uit de vlakte van Crau en de Alpilles.

Delen: